Ahilova tetiva je izraz, ki izhaja iz mitologije, ker je bil nepremagljivi junak ranljiv samo zaradi Ahilove tetive, ki je zadaj na stopalu. Poškodba te tetive in pete, sta lahko zelo boleči in ohromita človeka za nekaj časa. zato je dobro, da ju zdravimo čim prej. Ta občutljiva točka je še posebej izpostavljena pri športnikih in ljudeh, ki naporno hodijo. Z imenom ahilova tetiva označujemo kito, ki je nad peto in poveže tri glavo mečno mišico s petnico. Dejansko je najmočnejša človekova tetivna, je pa zelo občutljiva, če se natrga, vname ali kak drugače poškoduje.
ahilova tetiva
Da se ahilova tetiva poškoduje, je največkrat krivo to, da sel judje ukvarjajo z napornim športom, ne da bi se prej ogreli. Treba pa se je tudi raztegniti. Poškoduje pa se lahko udi zaradi velikih obremenitev te tetive. Dostikrat pa pride zaradi staranja po 30-em letu do degeneracij, ki povzročijo bolečo ahilovo peto. Ko se tetiva vname, to draži in povzroča ves čas neprijetne pritisk, kar boli. Dostikrat nastane tudi tako imenovan trn v peti, ki je dejansko izrastek v peti, ki nastane zaradi nepravilnosti na stopalu in nenehnih neobičajnih terne nenaravnih pritiskov na peto. Tako lahko to poškodbo imajo tudi otroci.
Da bi se ahilova tetiva pozdravila, je potrebno obiskati fizioterapevta, ki pregleda stanje ki določi, kako se bo poškodba zdravila. Terapija lahko traja več tednov, gleženj pa se dostikrat mobilizira, kar povzroči, d je pacient delno nepokreten. Obstaja tudi terapija z udarnimi globinskimi valovi, ki doseže globino do 12 cm in takoj olajša bolečino. Tako se ahilova tetiva začne sama zdraviti. Ena izmed terapij je tudi laserska terapija, ki jo največ uprolabjjao športniki in je precej učinkovita.
Naslanja učinkovita terapija pa je tudi Tecar terapija, ki je elektromagnetni stimulator mikrocirkulacije v peti in tetivi. Ta terapija je najučinkovitejša, rezultati pa so takoj občutijo in so precej trajni.