Holesterol dieta se uporabi takrat, ko vaše telo potrebuje nekaj holesterola za pravilno delovanje. Dieta za težave s holesterolom se upošteva tudi, če ga imate v krvi preveč, ker se lahko oprime sten arterij in jih zoži ali celo blokira. To vas izpostavlja tveganju za koronarno arterijsko bolezen in druge bolezni srca, zato je holesterol dieta za vas izjemno koristna. Holesterol potuje po krvi na beljakovinah, imenovanih lipoproteini. LDL imenujemo slab holesterol. Visoka raven LDL vodi do kopičenja holesterola v vaših arterijah. Druga vrsta, HDL, se včasih je dober holesterol. Prenaša holesterol iz drugih delov telesa nazaj v jetra. Nato vaša jetra odstranijo holesterol iz telesa.

 holesterol dieta
Zdravljenje visokega holesterola so spremembe življenjskega sloga, ki so zdrave za srce. Spremembe življenjskega sloga vključujejo zdravo prehranjevanje, uravnavanje telesne teže in redno telesno dejavnost kjer je upoštevana tudi holesterol dieta. Načrt prehranjevanja vam naredi prehranski svetovalec na zgornji povezavi. Druga je dieta s terapevtskimi spremembami življenjskega sloga, ki priporoča, da izberite bolj zdrave maščobe. Omejite skupne maščobe in nasičene maščobe. Nasičene maščobe so slabe maščobe, ker zvišajo raven LDL slabega holesterola bolj kot karkoli drugega v vaši prehrani. Najdemo ga v nekaterih mesnih izdelkih, mlečnih izdelkih, čokoladi, pekovskih izdelkih ter globoko ocvrti in predelani hrani.

Trans maščobe so še ena slaba maščoba, ki lahko zviša vaš LDL in zniža HDL dober holesterol. Trans maščobe so večinoma v živilih, pripravljenih s hidrogeniranimi olji in maščobami, kot so margarina v paličicah, krekerji in pomfrit. Namesto teh slabih maščob poskusite z bolj zdravimi maščobami, kot so pusto meso, oreščki in nenasičena olja, kot so olje oljne repice, olivno olje in olje žafranike. Omejite hrano s holesterolom. Če poskušate znižati holesterol, bi morali zaužiti manj kot 200 mg holesterola na dan. Holesterol je v živilih živalskega izvora, kot so jetra in drugo meso iz organov, jajčni rumenjaki, kozice in mlečni izdelki iz polnomastnega mleka. Jejte veliko topnih vlaknin. Živila z visoko vsebnostjo topnih vlaknin preprečujejo, da bi vaš prebavni trakt absorbiral holesterol.