Lončena peč in krušna peč sta del spletne slovenske tradicije. Že od nekdaj so ljudje zidali lončene in krušne peči iz gline in kamna ter zidakov v svojih hišah, kar pa imate lahko še danes v svoji hiši, več informacij o lončenih pečeh najdete na tej povezavi. Danes so lončene peči zelo prilagojene uporabnikom in manjšim prostorom, niso več tako velike, lahko pa tudi so, če so prostori veliki. So sodobne peči, zrakotesne, varčne z energijo, bolje ogrevajo in ne puščajo v prostor nobenih plinov.

lončena peč

Sodobna lončena peč ima tako narejen vložek, da je zrakotesen in ne pušča nobenih saj, delcev ter plinov v prostor, tako je tudi v skladu  zakonom, drugače taka peč ne dobi dovoljenja za delovanje. Niti v okolje ne puča odvečnih obremenilnih plinov ter saj re CO2, ker ima ogromen izkoristek in se v njej kurij drva, ki v okolje spustijo le toliko CO2, kot ga pridobi drevo skozi svojo rast v tem obdobju.

Klasična lončena peč ima dobro odsesavaje plinov in dober odvod plinov po najkrajši poti v dimnik in ozračje. Te pot so dobro zavarovane pred požari. Imajo vratca, ki dobo tesnijo, alko so steklena, da vidite prijeten ogenj v peči. Vratca niso umazana, kar pomeni, da ta peč res deluje 100 % in ima visok izkoristek. Seveda morate kuriti suha in kakovostna drva, to je pogoj, da peč dobro deluje.

Če se rešujete, lai krušna ali lončena peč, vam bo odgovor dal strokovnjak glede na vaše potrebe, kaj pričakujete od peči, kakšne funkcije naj ima. Naj samo segreje, naj greje več prostor in katere, boste v njej še kaj spekli, potrebujete še ogrevanje sanitarne vode. Ko bo strokovnjak dobil na vsa ta vprašanja odgovore, vam bop ovedal, kaj je najbolje z vas.

Lončena peč je estetsko lahko izjemno dovršena, lahko zgleda starinsko retro ali pa klasično lai pa zelo sodobno v skladu z vašim prostorom in pohištvom.