Otroška kolesa so posebej narejena za otroke tako, da so manjša in zelo trdna. Na razpolago je izjemno veliko modelov in se delijo na dekliška ter fantovska. Nekatera pa so univerzalna za oba spola. Če se vprašate, zakaj otroška kolesa in ne običajna, je odgovor ta, da so okvirji otroških koles prilagojeni otrokom. So manjši in ker otroci izjemno hitro rastejo, so tudi velikosti otroških koles kar različna. Najmanjši so s pomožnimi kolesci, da se otrok nauči ravnotežja in da lahko sam začne poganjati kolo. Nato pa potrebuje  vedno večje kolo in ko dopolni 12 leto gre lahko že na kolo za odrasle.

otroška kolesa

Otroška kolesa so super za otrokov razvoj, saj razvijajo njegovo motoriko in sposobnosti gibanja. To pa pomeni, da se bodo otroci razvijali bliskovito in bodo njihovi možgani dobro delovali. Za njih je to igra, vendar je več kot to. Priprava na odraslo dobro ter razvoj zdravega telesa. S tem se tudi lahko gibljejo ter razvijajo komunikacijo ter družabnost da niso odtujeno od drugih. Zanje je to res super prevozno sredstvo, da hitro pridejo iz enega na drug konec. Nenazadnje lahko potem vsa družina se pelje na izlet in rekreacijo.

Otroška kolesa naj izberejo otroci sami, ker so sposobni tega, kaj jim je všeč. Pazite samo na to, da ne izberejo preveliko kolo, ker nimajo občutka, kaj je za njih dobro. Radi bi bili kot odrasli, kar pa je pogosto prezgodaj. Nujno jim nabavite otroške čelade in zaščite pred padci, dokler niso vešči vožnje. Čelado naj nosijo vedno, ker otroška kolesa dostikrat povzročijo precej nerodne padce, kjer se poškoduje lahko mehka otroška glava.

Da bi se izognili temu, da otroci ne bi čelade nosili, jo vedno uporabljajte tudi sami, ker boste otroku zgled in vas bo oponašal. To je edini način, da ga prepričate v varnost, ker je zanj to igra in ne ve, kaj se lahko zgodi.