Pri novogradnji ali prenovi naših prostorov se slej kot prej srečamo tudi z izbiro talnih oblog, ki je danes izredno široka. Kdor je ljubitelj domačega in toplega izgleda bo prav gotovo posegel po parketu, ki v dom prinese prav poseben čar narave. Les je del našega življenjskega okolja že od nekdaj, poda se tako moderni zasnovi pri oblikovanju, kot tudi prostoru v katerem želimo ohraniti del naše zgodovine, lahko rečemo tudi rustikalno oblikovan prostor. Tu vam bomo podali nekaj osnovnih informacij, vse podrobnosti pa najdete na spletni strani https://www.floor-experts.si/izdelki/parketi/

Parketi so lesene talne obloge, ki se lahko kombinirajo z ostalimi naravnimi materiali od stekla, do kamna ter kovine. V kolikor smo naravnani k feng shui oblikovanju nam je poznano, da je les eden od petih elementov, ki nas v našem domu lahko energijsko podpre. Tehnologija izdelave parketa je danes zelo napredovala, zato imamo danes na voljo številne barvne odtenke, gradacije ter posebno obdelan parket. Najbolj izstopajo hrastovi parketi, potem sledijo jesen, oreh,  macesen, bor in drugi.

Možnost izbire je izredno široka, lahko pa si parket položite tudi sami saj ima parket poseben način spajanja podobno kot laminat, lahko ga položite na dva načina in sicer lepljeno ali pa na tako imenovan plavajoči način montaže. Les je material, ki nikoli ne pride iz mode, kar pomeni da so parketi zanesljivo najbolj prijazna izbira za naš dom. V kolikor v samem naboru barv ter posebnih obdelav ni nam želene barve oziroma odtenka vam proizvajalni izdelajo parket posebej po meri. Široka barva paleta nam omogoča zaznavo ter oblikovanje našega bivanjskega prostora.

Da bi podaljšali življenjsko dobo našim talnim oblogam jih je potrebno tudi negovati in les je zelo hvaležen material, potrebno pa mu je posvetiti določeno pozornost, kot na primer zaščita pred praskami in odrgninami za kar lahko uporabimo posebne drsnike ali vsaj zaščitni filc, vnosom malih kamenčkov v prostor ter vdorom vode. Parket redno čistimo z mehkim omelom, posebno krtačo na našem sesalniku ter vlažno krpo. Za najbolj optimalne pogoje pa je potrebno vzdrževanje temperature in vlage v prostoru, v zimskih dneh oziroma v času kurilne sezone se priporoča uporaba vlažilcev zraka, da se parketi ne razsušijo.