Kriza in vojna v Ukrajini je ponovno opozorila na potrebe po finančnih rezervah. Na kakšen način lahko postopno varčevanje prispeva k vaši zgodbi o uspehu ter zagotovi finančno stabilnost tudi v finančno nestabilne obdobju?

Pogosto slišimo opazke, da se varčevati ne izplača, saj se le enkrat živi.  To da živimo samo enkrat drži kot pribito, vprašanje pa je, na kakšen način.  S postopnim varčevanjem,  ki od vas ne zahteva odpovedovanje vašim najljubšim aktivnostim, lahko z ustreznim načrtovanjem privarčujete sredstva za večje nakupe. Prepričani smo, da je lahko nakup novega avtomobila stresni dogodek na katerega se težko pripravite z danes na jutri. V takih primerih so privarčevana sredstva osnovna, ki poskrbi, da bo vaš nakup stekel brez novih sivih las. Tudi brezskrbne počitnice v eksotičnih krajih, nova hiša,  strokovno izobraževanje, najljubša zbirka knjig iz otroštva… vse to lahko načrtno postane del vaše realnosti,  ki bo dojemanje kakovosti vašega življenja dvignila na novo raven.

Varčevanje

Postavite si cilje, ki vodijo do mirne starosti

Ena od poti do brezskrbnosti v starosti je zagotovo premišljeno investiranje v času aktivne delovne dobe. Da, lahko bi porabili veš denar, ki ga dobite na stvareh, ki nudijo trenutne užitke.  Da bi zagotovili sredstva tako za zdaj, kot naprej, pa je potrebno skrbno načrtovanje.  Postavite si kratkoročne cilje -kaj je tisto, kar zdaj nujno potrebujem? In ne, ne razmišljajte v smeri, da morate vse, kar imate radi opustiti, da boste  nekoč uživali. Si pa morate postaviti cilje, ki bodo razvrstili vaše prioritete trenutnih potreb. Ko si postavite seznam kratkoročnih ciljev, preidite na dolgoročne.  Kaj si želim čez eno leto, čez 5 let, čez 10 let, 20 let in tako dalje. Kaj potrebujem, da bom cilje dosegel? Kako močno si jih želim doseči? Kako lahko s postopnim varčevanjem dosežem, da jih bom dosegel? Ko si na vprašanja odgovorite,  se obrnite še na pomoč strokovnjaka, ki vam bo pri izdelavi načrta varčevanja pomagal. Da boste na koncu cilje zares dosegli.