Vrtoglavica (https://therapia-dom.si/vrtoglavica/) je bolezenski znak, ki pesti marsikoga izmed nas. Prizadene lahko namreč ljudi obeh spolov in vseh starosti. Znano sicer je, da se najpogosteje z njo soočajo starejši ljudje. Vrtoglavico ločimo na difuzno in sistemsko, pomembno pa je poudariti, da ne gre za bolezen, ampak bolezenski znak, ki lahko kaže tudi na druge zdravstvene težave posameznika.

Vrtoglavica je torej stanje, pri katerem ima oseba občutek, da se okolica in predmeti v njej gibajo ali vrtijo okrog nje ali pa se ona sama giba okrog predmetov v okolici. Trajanje te neprijetne težave je lahko le nekaj sekund, minut, lahko pa tudi več ur, več dni ali celo več let. Poleg tega je lahko prisotna stalno ali pa se pojavi le občasno. V nekaterih primerih se lahko pojavi spontano, velikokrat pa jo izzovejo določene situacije, ki jim je oseba izpostavljena. Tudi vzroki za njen nastanek so različni, največkrat pa gre za prehodne motnje v centru za ravnotežje. Je pa lahko v nekaterih primerih tudi pokazatelj različnih bolezni, zato vam svetujemo, da pravočasno obiščete zdravnika, ki vam bo pomagal pri njenem odpravljanju ali ugotavljanju drugih skritih bolezni.

vrtoglavica

Vrtoglavica se zdravi

Zdravnika je dobro obiskati takrat, ko se težave z vrtoglavico pojavljajo redno, v določenih intervalih. Ta bo namreč poiskal vzrok zanjo in vam določil ustrezno zdravljenje. V akutni fazi se bolniku predpiše zdravila proti slabosti in bruhanju, ki vplivajo na prekrvavitev v notranjem ušesu in posledično zmanjšujejo pogostnost napadov vrtoglavice.

Kot ena izmed bolj uspešnih terapij pri zdravljenju vrtoglavice se je izkazala fizioterapija. Z določenimi vajami in terapijami lahko namreč pojav te nadležne težave bistveno omilimo. Na fizioterapiji bolnika izkušen fizioterapevt nauči vestibularnih vaj, ki jih poznamo tudi pod imenom vaje za izboljšanje ravnotežja. Te namreč bistveno izboljšajo življenje osebam z vrtoglavico in njihovim najbližjim. V nekaterih primerih, ko zdravila in vaje ne pomagajo, pa se zdravnik odloči za uničenje periferne funkcije z zdravilom ali z operacijo – pri tem se prereže živec.