Zobne proteze predstavljajo nadomestek naravnim zobem. Proteza za zobe je lahko narejena iz akrilata, prozorne smole, posebne plastike ter tudi lahkih kovin, izgleda pa kot pravi zobje. Zobne proteze so torej po meri človekovih ust narejen tehnični pripomoček, s pomočjo katerega zobozdravnik nadomesti manjkajoče zobe. Po želji se lahko vzame iz ust in se ponovno vstavi, potrebno pa je nekaj časa, da se pacient na njo dobro navadi. Sodobne proteze izgledajo precej naravno in so veliko bolj udobne, kot so bile včasih.

Vzroki za izgubo zob so lahko takšni in drugačni. Morda je krivec zobna gniloba ali pa različne težave z zdravjem v ustni votlini. Za tiste paciente, ki imajo težave z velikim številom zob je rešitev zobna proteza. Le-te se lahko namestijo na katerekoli dele čeljusti, lahko pa tudi na vse zobe.

 zobne proteze

Zobne proteze delimo na:

  • popolna zobna proteza,
  • delna, zobna proteza na dveh ali več implantatih
  • in fiksna zobna proteza.

Totalna zobna proteza se izdela iz akrila, poleg tega je lahko izdelana tudi iz kvalitetnega kompozitnega materiala. Totalna zobna proteza je lahko ojačana tudi s kovinsko mrežico znotraj akrilata. Izdelana mora biti izredno precizno, hkrati pa mora biti izredno stabilna.

Če pacientu manjka več zob se manjkajoči zobje lahko nadomestijo z izdelavo delne proteze. Pri tem ni nujno, da se praznine nizajo ena za drugo. Takšna vrsta proteze se opira na zobno meso in obstoječe zobe. Ključnega pomena je, da so zobje, ki se uporabljajo kot opora proteze – zdravi.

Zobne proteze na dveh ali več implantatih so še ena rešitev za brezzobo čeljust, kjer se proteza s pomočjo lokatorjev čvrsto pritrdi na predhodno vstavljene implantate, tako nastane delno fiksna proteza.

Fiksna proteza je priporočljiva za vse, ki niso zadovoljni s svojo trenutno protezo ali pa so izgubili vse zobe ali pa so le-ti v zelo slabem stanju in jih je potrebno izpuliti. Fiksna proteza je primerna za vse starosti.