Ribe na žaru so odličen in zdrav obrok. Več o peki rib si preberite tukaj http://www.nadlani.si/kulinarika/ribe-na-zaru/. Ribe na žaru si največkrat privoščimo poleti. Ribe imajo drugačno strukturo mesa kot kopenske živali. Njihovo mišično tkivo je tako razporejeno v tankih plasteh. Plasti tečejo od kosti do kože, povezane pa so s posebnim povezovalnim tkivom. Pri peki se mišična vlakna skrčijo, tkivo, ki povezuje vlakna, pa se zmehča, zato meso razpada. Pomembno je vedeti, kdaj moramo ribo umakniti z žara, da se ne preveč zapeče.

ribe na žaru

Pri tem je dobro vedeti, da moramo za ribe na žaru izbrati pravo vrsto rib. Prav vse ribe še zdaleč niso primerne za peko na žaru. Potrebujemo ribe s čvrstejšim mesom, ki ne bo takoj razpadlo. Izbirajte med brancinom, orado, postrvmi, tuno in lososom. Ribe na žaru so izredno zdrava poslastica, veliko bolj kot čevapčiči, pleskavice in podobne dobrote z žara. Ko namreč zakrknejo, se v notranjosti kuhajo kar same, saj vsebujejo veliko vode.

Priprava rib na žaru ne zahteva veliko priprav. Uporabimo tiste začimbe, ki rastejo ob morju. Dodamo lovor, rožmarin, timijan, meto, žajbelj in kopra. Ribe na žaru bodo veliko boljše, če jih pred peko pokapljate s kakovostnim oljčnim oljem.

Ribe najprej očistimo, in sicer tako, da jih prerežemo od trebuha do glave. Skrbno odstranimo škrge in dele drobovja. Še posebej pazimo na to, da ne poškodujemo žolčnika, saj bo iztekel žolč pokvaril okus mesa. Ne pozabite očistiti tudi lusk.

Čeprav bi bilo najbolj preprosto samo obrniti gumb na plinskem ali električnem žaru, bodo vsi pravi ljubitelji žara odločno zmajali z glavo. Ribe si namreč zaslužijo pravi žar z lesom in ogljem, ki pa ga morate znati pravilno pripraviti.

Najprej je potrebno pripraviti kurišče. Potem pa je vse odvisno od tega, ali boste pekli v kaminu, na kovinskem žaru z visokimi nogami ali pa kar na tleh. Ribe na žaru bodo teknile vsej družini.